top of page
  • Mgr. art. Jana Michalovičová

INTERIÉR V NEUTRÁLNYCH FARBÁCH


Veľmi obľubujem neutrálnosť. Neutrálne farby sú pre mňa symbolom moderna a sofistikovanosti. Znamenajú pre mňa tiež pokoj a akúsi úľavu od rýchleho a chaotického sveta. Neutrálnosť ide ruka v ruke s jednoduchosťou a kladie dôraz na vnútorného ducha. Rozhodla som sa napísať čosi málo o týchto farbách v priestore, ako s nimi pracovať a tiež ktoré moje maľby sú do takýchto interiérov vhodné.

NEUTRÁLNOSŤ = JEDNODUCHOSŤ = SOFISTIKOVANOSŤ

Neutrálne farby môžeme rozdeliť na studené a teplé. Studené neutrálne farby sú biela, šedá a čierna. Tieto farby sú achromatické. To znamená, že neobsahujú žiadne chromatické farby (fialová, azúrová, žltá, červená, zelená a modrá). Teplé neutrálne farby vznikajú práve primiešaním teplých chromatických farieb (žltá, červená) do studených neutrálnych farieb (biela, šedá, čierna). Vznikajú príjemné teplé tóny farieb ako napr. telová, béžová, hnedá...

STUDENÉ NEUTRÁLNE FARBY

Studené neutrálne farby sú biela, šedá a čierna. Tieto farby sú achromatické a teda neobsahujú už žiadne iné farby. Už na prvý pohľad je z týchto farieb cítiť chlad. Rovnako ako tieto farby i materiály týchto farieb považujeme za studené: kov, kameň, sklo, betón ...




Interiér v týchto farbách pôsobí moderne a jednoducho, no čo sa týka domácej atmosféry, nepôsobí veľmi útulne. Preto sa často neutrálne studené farby kombinujú s teplými tónmi farieb a prírodnými materiálmi, ktoré vytvoria teplo domova.




TEPLÉ NEUTRÁLNE FARBY

Ako som už spomínala, primiešaním teplých chromatických farieb (žltá, červená) do studených neutrálnych farieb (biela, šedá, čierna) vznikajú príjemné teplé tóny farieb ako napr. telová, béžová, hnedá...




Rovnako ako teplé tóny i materiály týchto farieb pôsobia na náš organizmus upokojujúco, veľmi príjemne a hrejivo. Patrí sem drevo, ľan, bavlna, bambus, papier ... Neutrálne farby pôsobia veľmi čisto, jednoducho a dávajú nášmu organizmu priestor na upokojenie a relax. Prírodné materiály tento efekt ešte umocnia a vy si tak môžte vytvoriť veľmi príjemný priestor na oddych.


Z mojej tvorby Vám môžem odporučiť obraz CALEB, ktorého neutrálna farebnosť upriamuje pozornosť na zaujímavé tvary a obrazce. Spontánnym spájaním farieb vznikli útvary pripomínajúc akoby prírodnú textúru. Obraz podmieňuje našu prirodzenú predstavivosť.




Maľba KLEMENT taktiež pripomína svojím charakterom akúsi prírodnú textúru. Obraz je veľmi jemný a pekne zapasuje do neutrálneho priestoru s láskou k prírode.




Maľba FERDINAND svojou jemnou farebnosťou a motívom vnáša do priestoru príjemnú atmosféru.



Séria 2 malieb s názvom DOMINIK v sebe spája neutrálne chladné šedé tóny s teplými béžovými odtieňmi farieb. Výrazná čierna vnáša do obrazov dynamiku a dramatično. Teplá hnedá a žltá tlmia chlad čiernej farby. Žltá osviežuje túto neutrálnu kombináciu farieb.


V mojej galérii nájdete i ďalšie maľby, ktoré pekne dotvoria neutrálny priestor: TIMUR, CHARLIE, OSKAR. Maľby sú skutočne zaujímavé. Každý obraz má svoj príbeh a svoj jedinečný charakter.



Obraz BELO vďaka výrazným čiernym plochám pôsobí dramatickejšie a silnejšie. V miestach prepájania farieb pôsobí naopak jemne a cítiť z neho dynamiku a pohyb farieb.




Neutrálne farby určite neznamenajú nudu. Naopak, budete prekvapení, ako sa budete v takomto priestore cítiť príjemne a vaša myseľ bude čistá a nabudená:)


majte sa krásne ♥


Mgr. art. Jana Michalovičová - jana@michalovic.sk - 0915 899 141


bottom of page