top of page
  • Mgr. art. Jana Michalovičová

MODERNÉ ABSTRAKTNÉ OBRAZY MICHALOVIC


UVOĽNENÁ EXPRESIVITA

Moje abstraktné maľby sú odrazom mojich pocitov, ktoré prenášam intuitívnymi ťahmi štetca na plátno. Pocitovo v daný moment volím farebné kombinácie a náhodne vznikajú kompozície a útvary farieb. Pri maľbe pozorujem pomer vody a jej vplyv na spájanie farieb. Následne ďalšími ťahmi a vrstvením farieb hľadám zaujímavé časti v maľbe, ktoré ďalej prepracovávam a rozvíjam. Používam a pozorujem rôzne techniky. Niekedy otláčam predmety, sprejujem, či fŕkam. Inokedy jednotlivé vrsty stieram a zoškrabujem.

Dôležitá je expresivita a uvoľnenosť. Pri maľbe vypínam a relaxujem. Len pozorujem a nechám sa unášať svetom farieb:)


Keď som úplne uvoľnená a maľujem rýchlo čisto spontánne, vznikajú najkrajšie maľby, ktoré sa do mesiaca predajú. Väčšinou na to potrebujem stráviť určitý čas osamote a ukľudniť sa. Ako introvert v extrovertnom svete som často v akomsi napätí a je pre mňa ťažké uvoľniť sa.




ŠIROKÁ ŠKÁLA FARIEB

Niektorí umelci používajú len "svoje" vybrané farby. Maľujú len vybranými farbami alebo sú ich obrazy charakteristické určitou farebnosťou. Moje obrazy sú pomerne svieže a väčšinou používam pomerne pestré farby, ku ktorým ma to v maľbe intuitívne tiahne. Paradoxne preferujem neutrálne farby a môj šatník je čisto čierny. No vychádzajú zo mňa farebné diela napriek tomu, že som sa v minulosti snažila namaľovať aj čiernobiele diela:D V istom zmysle sú moje abstrakty akýmsi mojím protikladom. Sama neviem presne, prečo to tak je. No možno sa dá povedať, že v mojom vnútri je dúha farieb:)



SAMOTNÝ PROCES MAĽBY MA NAPĹŇA

Keď sa pozerám na čisté plátno, nikdy nemám plán a prvotný koncept maľby. Vždy som sama zvedavá, čo zo mňa "vylezie". Je to ako keď neviete presne do detailu, čo poviete a budete robiť presne za hodinu. Jednoducho žijete, dýchate a postupne sa to nejako vyvinie. Pri maľbe tiež jednoducho maľujem, nechám sa unášať svojimi pocitmi a s napätím čakám, čo postupne vznikne. Samotný proces je pre mňa naplňujúci a je pre mňa akousi meditáciou.


ABSTRAKTNÉ OBRAZY MICHALOVIC

Moje obrazy sú stvorené do moderných interiérov s čistými líniami. Maľby vnesú do priestorov jedinečnú atmosféru a zaujmú na prvý pohľad. Tým, že sú maľby farebné, sú akousi "čerešničkou na torte". Momentálne sú v interiérovom dizajne preferované neutrálne farby v spojení s 1 alebo 2 chromatickými farbami. Práve moje maľby dokážu takýto priestor krásne dotvoriť a oživiť. Farby tak hrajú príjemným dojmom.



Moje obrazy sú moderné a nadčasové. Vo svojej tvorbe nepodlieham nejakým súčasným trendom, ktoré budú o 3 roky "out". Nesnažím sa približovať štýlom iných umelcov a nekopírujem. Chcem byť vo svojej tvorbe autentická a sama sebou. Plagáty z veľkopredajných sietí sú vytvárané podľa aktuálnych trendov líniových kresieb, rôznych podôb nápisov a bezduchým prelínaním základných tvarov. Takéto výrobky budú čoskoro nemoderné, pretože sa tak často menia ako móda. Sú tiež bez pridanej hodnoty a čoskoro takéto plagáty omrzia.




Z mojich obrazov je cítiť každý ťah štetca a farby akoby žili svoj príbeh na plátne. Obrazy sú odrazom mojej duše a umenie je súčasťou môjho "ja". Z maľby mám vždy veľkú radosť a chcem, aby rovnakú radosť robili moje diela aj vám.


Nech sa páči, vstúpte do môjho sveta farieb:)



Všetkým prajem krásne dni a v prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať, rada vám poradím. Ako vždy tiež ponúkam moje služby - poradenstvo a tvorba vizualizácií, či maľba na mieru.



Mgr. art. Jana Michalovičová - jana@michalovic.sk - 0915 899 141


bottom of page