top of page
  • Mgr. art. Jana Michalovičová

ZELENÁ FARBA A INTERIÉR

DEFINÍCIA ZELENEJ FARBY

Zelená farba vzniká miešaním modrej a žltej, snúbi sa v nej pokoj a chlad modrej farby so živosťou a teplotou farby žltej. To je dôvod, prečo zelená vyvoláva pocit pokoja i sviežosti, dojem istoty, stability, rovnováhy a harmónie. Je farbou vyvolávajúcou kľud a vyrovnanosť. Spája sa s predstavou prírody, jej statikou, nemennými cyklami, ale i jej sviežosťou, dynamikou a živosťou.


ZÁKLADNÁ NEUTRÁLNA PALETA A DOPLNKOVÁ ZELENÁ FARBA


Prvé, čo si predstavím pod pojmom zelená farba v interiéri, je neutrálny priestor zemitých farieb s pár zelenými prvkami a oživený krásnymi izbovými rastlinami. Osobne by som zvolila interiér v hlavných farbách - biela, šedá, krémová, hnedá. Tieto farby sú veľmi jemné, decentné a tvoria akýsi základ, na ktorom by som ďalej stavala interiér. Zemité farby by určite prevládali v priestore. Následne by som túto neutrálnu paletku doplnila v menších množstvách o chromatické farby, v tomto prípade je to zelená farba. Práve túto doplnkovú farbu voľte len na pár kúskov v interiéri napr. pohovka, váza, obraz, vzor na koberci atď...Nedržte sa presne toho istého odtieňa zelenej farby. Práve naopak. Určite odporúčam použiť rôzne odtiene a tóny zelenej, ktoré spolu budú pekne "hrať". Použite tóny jemnej pistáciovej, mentolovej, cez trávovo zelenú, až po výraznú smaragdovú či tmavozelenú farbu ihličia. Farby kombinujte a vyhrajte sa s detailami.


ZELENÁ PODPORUJE PRÍRODNÉ MATERIÁLY

Vždy preferujte prírodné materiály. Drevo, vlna, ľan a rôzne tkaniny nielen zútulnia priestor, ale aj vnesú teplo do interiéru. Naopak sklo, kameň, kovy ochladzujú interiér. Samozrejme izbové rastliny sú kapitola sama o sebe. Zútulnia miestnosť a navyše majú pozitívny vplyv na naše duševné zdravie. V tomto prípade ich tiež berieme ako zelené akcenty v interiéri.



V mojej tvorbe nájdete pár malieb, ktoré pekne prepoja farby v zemitom interiéri s akcentom na zelenú farbu. V mojich maľbách sa odzrkadľuje môj názor na spomínaný interiér a vhodný pomer farieb. Tak ako preferujem farby v interiéri, teda zväčšej časti sú to neutrálne zemité tóny doplnené o zelenú v menšom množstve, tak tiež vyžarujú moje diela.

OBRAZY S JEMNÝM DOTYKOM ZELENEJ

Maľby sú založené na neutrálnych zemitých tónoch, čím pôsobia príjemne a decentne. Oživené sú rôznymi odtieňami zelenej, prípadne často tiež používam tieto farby v spojení so žltou a hnedou. Táto kombinácia farieb je moja obľubená. Práve tieto maľby pekne dotvoria priestory s čistým neutrálnym dizajnom a s jemným dôrazom na zelenú. Obrazy dodajú osobitý charakter a jedinečný štýl.

Väčšie maľby na plátne sú maľované aj po bočných hranách a stačí ich už len zavesiť. Obrazy môžete umiestniť do interiéru jednotlivo alebo tiež zavesiť viacero obrazov spoločne, čím vytvoríte efektnú obrazovú galériu.


Obrazy kombinujte bez rámikov, s jednotným typom rámu alebo rôzne typy rámov rôznych veľkostí. Dovolené je všetko:)


Ako vyštudovaná interiérová dizajnérka vám veľmi rada poradím s výberom obrazu pre váš krásny domov alebo namaľujem obraz na mieru:)

Moje služby si môžete objednať tu: PORADENSTVO - VIZUALIZÁCIE - MAĽBA NA MIERU


nech vám robí moje umenie radosť

Mgr. art. Jana Michalovičová - jana@michalovic.sk - 0915 899 141


bottom of page