top of page
  • Jana Michalovic

OBRAZ BROKEN V INTERIÉRI


Predstavujem vám moju poslednú maľbu s názvom BROKEN. Maľba je expresívna, maľovaná v daný moment podľa pocitov a je plná zaujímavých momentov. Pekne vynikne v modernom a jednoduchom interiéri. No a ako a s čím obraz skombinovať? Potrebujete poradiť a trošku nasmerovať? Poskytnem vám v tomto článku rýchlu prvú pomoc:)

Pozrime sa v prvom rade na obraz a jeho hlavné prevládajúce farby. Dominuje hlavne šedá s modrým nádychom a tehlovo-červená farba. Keďže je tam veľký pomer šedej, obraz pekne vynikne v interiéri ladenom do neutrálnych farieb ako napr. jemná holubičia šedá a čistá biela.

Obraz v takomto priestore bude hrať dominantu a bude výrazným prvkom, nakoľko sa tehlovo-červená farba v interiéri nevyskytuje. Obraz púta pozornosť ako čierna ovečka v bielom stáde oviec:) Ak však chceme dominantnosť obrazu zmierniť, do interiéru môžme použiť ďalšie pútavé prvky, či už vo farbách obrazu alebo v úplne iných. Ja som použila na ukážku tehlovo-červenú farbu a to vo forme vankúšov na pohovke.

Obraz už nie je taký dominantný a navyše je pekne prepojený s priestorom, kde sa nachádza tiež tehlovo-červená farba. Obraz teda môžme prepojiť s interiérom malými prvkami v tehlovo-červenej farbe ako napr. vankúše, taburet, váza či napríklad tehlovo-červenou stenou, ktorú by som volila na 1 stenu alebo nejaké časti (stĺpy, deliaca stena) v interiéri.

Najjednoduchšie je však voliť doplnky v odtieňoch červenej ako napr. vázu. V ukážke som použila bronzovú vázu, ktorá príjemne ladí. Uvažujte tiež o materiáloch, ktoré majú podobnú červenú farbu. Zvoliť môžte spomínaný bronz, tehlu či napr. hrdzu v podobe povrchovej úpravy stien alebo na zariaď. prvkoch.

Na ukážku som vytvorila základný návrh priestoru, kde by sa mi obraz BROKEN páčil.

Hlavné farby interiéru som zvolila pieskovú béžovú a jemnú šedú farbu. Doplnková farba je tehlovo-červená farba, ktorú som v návrhu použila v menšej miere. Ako úplne malé akcenty môžte použiť napr. hnedú a zelenú, ktoré vidíte v podobe váz. Je dobré priestor týmito maličkými akcentami rozbiť, aby priestor nebol úplne jednotvárny a nudný.

FARBY

MATERIÁLY

V materiáloch som sa taktiež orientovala na podobné farebné tóny. Na stenu som použila povrchovú úpravu - betónová stierka, na podlahu som zvolila drevené parkety (prípadne imitácia dreva), drevo následne môžte použiť aj v zariaď. prvkoch. Priestor si viem predstaviť s jednou tehlovou stenou (prípadne časti stien), ktorá krásne priestor oživí a prepojí sa celý priestor s obrazom. Použila by som tiež bronz v malej miere (napr. váza, svietnik) alebo priestor doplňte o tehlovo-červený vankúš. Ako som už spomínala, na záver by som priestor trochu oživila napr. hnedou a zelenou. S doplnkovými farbami opatrne. Určite nepoužite tehlovo-červenú tak, že bude vlastne všade v priestore. Úplne celý interiér zladený čisto len do napr. do šedo-bielo-červenej bude nudný a príliš strojený. Na tieto farby sa orientujte, no doplňte ich o iné tóny napr. hnedou nič nepokazíte. Použiť môžte tiež čiernu farbu v malom množstve, ktorá vnesie dramatičnosť a silu.

bottom of page