top of page
  • Jana Michalovic

CHRISTMAS IN SCANDINAVIAN STYLE


Čas letí ako šialený. Ani sme sa nenazdali a blížia sa opäť Vianoce. Keďže milujem škandinávsky štýl, rozhodla som sa, troška vás inšpirovať, ako si domov počas sviatkov zútulniť jednoducho a s dôrazom na prírodu. Time flies like crazy. They are coming again Christmas. As I love the Scandinavian style, I decided to take a little bit of inspiration about how to make a holiday home easily and with an emphasis on nature.

(obrázok zdroj: http://pigment.is/menning/2016/12/fallega-skreytt-jolabord/)

Mám veľmi rada rôzne druhy stromov, rastlín, zvieratká, spev vtáčikov a prechádzky lesom. Práve túto krásu prírody sa snažím vnášať aj do domova. Príroda, prírodné materiály a láska k prírode je veľmi citeľná v škandinávskom štýle, ktorý sa mi stal práve preto veľmi blízky. I love variety of trees, plants, animals, birds sing and forest walks. I'm just trying to bring this beauty of nature to home. Nature, natural materials and nature's love is very scandinavian in style, which I loved very much.

(obrázok zdroj: http://www.hannahinthehouse.com/simply-scandinavian-christmas/)

VIANOCE PO ŠKANDINÁVSKY / SCANDINAVIAN CHRISTMAS

V prvom rade tento štýl používa neutrálne a tlmené tóny farieb (biela, šedá, čierna, béžová, hnedá), ktoré sú prirodzené a tak na nás pôsobia upokojujúco. Škandinávsky štýl tiež dbá na prírodné materiály (ľan, bavlna, drevo, sklo, koža a iné), ktoré prirodzenosť a akúsi spojitosť interiéru s prírodou len umocňujú. First of all, this style uses neutral tones and muted colors (white, gray, black, beige, brown), which are natural and so to us calms. The Scandinavian style also looks at natural materials (flax, cotton, wood, glass, leather and others) that only enhance the naturalness and connectivity of the interior with nature.

(obrázok zdroj: http://isimanica.com/skandinavische-weihnachtsdeko/skandinavische-weihnachtsdeko-verwirrend-auf-kreative-deko-ideen-oder-weihnachtsschmuck-im-skandinavischen-stil-12/)

VIANOČNÝ STROMČEK A OZDOBY / CHRISTMAS TREE AND DECORATION

Hlavnou súčasťou Vianoc je vianočný stromček. Momentálne fičí postavenie stromčeka do pleteného koša, ktorý nahrádza klasický podstavec. Nahradiť ho tiež môžete masívnym kvetináčom. Vianočný stromček je zdobený veľmi jednoducho napr. svetielkami a jemnými ozdobami. Menej je viac. Stromček ozdobte, no nechajte vyniknúť krásu samotného stromčeka a prírody. The main part of Christmas is a Christmas tree. Modern is the position of a tree in a knitted basket that replaces a classic pedestal. You can also replace it with a massive flower pot. The Christmas tree is decorated very simply, for example. lights and fine adornments. Less is more. Decorate the tree, but let the beauty of the tree and nature itself stand out.

(obrázok zdroj: https://www.myscandinavianhome.com/2016/12/my-home-at-christmas.html)

(zdroj obrázka: https://paintonline.org/deco/scandinavian-christmas-decoration-76-inspirational/)

Dekoračné ozdoby sú opäť preferované prírodné materiály (šišky, drôt, papier, slama, textílie, keramika, sklo...) a svoje miesto tú majú určite ručne robené dekorácie napr. ručne háčkované, vyšívané, odlievané, lepené, tkané, vyrezávané....Decorative ornaments are once again preferred natural materials (pine cones, wire, paper, straw, fabric, ceramics, glass ...) and their place has definitely handcrafted decorations, hand-crocheted, embroidered, cast, glued, woven, carved ....

(zdroj obrázka:https://christmas.snydle.com/scandinavian-christmas-decorations.html/scandinavian-christmas-decorations-3)ň

Dekoračné motívy sú klasické, teda prevládajú tvary napr. hviezd, stromčekov, snehových vločiek alebo i rôzne geometrické tvary. Decorative motifs are classic, so shapes dominate, for example, stars, trees, snowflakes or various geometric shapes.

(obrázok zdroj: http://finestreantisfondamento.blogspot.com/2016/05/rami-secchi-da-arredo.html

Veľmi príjemným a možno k prírode šetrnejším riešením je nahradenie stromčeka vetvičkou, ktorú môžte rovnako osadiť do koša či kvetináča. Halúzku stačí opäť jednoducho ozdobiť a výsledný efekt je skutočne vydarený. Moderným riešením je tiež stromček z dreva napr. značky Damelzahill. Very nice and perhaps a more environmentally friendly solution is to replace the tree with a twig, which you can equally place in a basket or flower pot. The twig is just enough to decorate again and the resulting effect is really refined. The modern solution is also a wooden tree, for example. Damelzahill.

(obrázok zdroj: https://www.etsy.com/listing/115027359/branch-contemporary-wooden-christmas?ref=shop_home_active_1&ep_click=1&crt=1)

Jednoduchý čistý dizajn stromčeka si priam pýta strohé ozdoby, ktoré minimalizmu uľahodia. Výhodou tohto riešenia vianočného stromčeka je opakovateľná použiteľnosť a tým šetrnosť k prírode. Simple clean design tree almost asking austere decorations that will please minimalism. The advantage of this Christmas tree solution is its repeatability and friendliness to nature.

ŠTEDROVEČERNÉ STOLOVANIE / CHRISTMAS TABLE MANNERS

Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc je spoločná slávnostná štedrá večera. Na vianočnom stole by nemali chýbať sviečky, či adventný svietnik, ktoré dotvárajú magickú atmosféru. Použiť môžte kovové okrasné svietniky, či umiestnite malé kahančeky do sklenenej nádoby s vodou. An integral part of Christmas is common festive Christmas Eve. On the Christmas table should not miss candles and Advent candlestick, that create a magical atmosphere. Use metal ornamental candlesticks to place small candles in a glass water container.

(zdroj obrázka: http://discoverchrist.us/scandinavian-christmas-table-decorations.html#)

(obrázok zdroj: https://www.myscandinavianhome.com)

Opäť sa preferujú prírodné materiály a často je vianočný stôl doplnený vetvičkami ihličia, ktoré môžte dekoračne položiť na stôl alebo priamo zakomponovať do prestierania. Ihličie nielen okrášli stôl, ale tiež svojou vôňou spríjemní štedrú večeru. Again, natural materials are preferred, and often a Christmas table is complemented by pine needless that you can decorate on the table or directly embed in a tablecloth. Twigs are not only beautify the table, but also by its smell more pleasant Christmas Eve.

(obrázok zdroj: https://www.myscandinavianhome.com/2017/11/feeling-hygge-my-holiday-table-setting.html)

(zdroj obrázok: https://nordicdesign.ca/15-beautiful-holiday-tables/)

Stôl ozdobte obrusom alebo štólou z prírodného materiálu napr. z ľanu. Ľan skvelo dopĺňa ihličie, keramiku, liatiny, sklenené poháre, ovocie na stole, plamienky sviečok...a všetko spolu zohraje veľmi príjemnú atmosféru pri štedrej večeri. Decorate the table with a tablecloth or a stool made of natural material, from flax. The flax complements the pine needles, ceramics, cast iron, glasses, fruit on the table, candlesticks ... and all together will make a very pleasant atmosphere at the dinner.

DARČEKY / GIFTS

Už máme krásne ozdobený stromček, magické štedrovečerné stolovanie láka k stolu a pomaly bude hotová večera...a čo nám ešte chýba? No samozrejme darčeky:) Teda darčeky by vám nemali v tejto pokročilej hodine štedrého dňa chýbať, inak si koledujete o poriadny malér! No ak ste zodpovedný a darčeky máte bezpečne ukryté, určite ich treba rýchlo zabaliť. Nebojte sa, balenie darčekov v škandinávskom štýle je skutočne jednoduché.Bude vám stačiť obyčajný biely alebo recyklovaný papier, klasický špagátik a vetvička zo stromčeka. We have a beautiful decorated tree, a magical midnight dinner table and a slow evening ... and what is missing? Well, of course, gifts :) You should not miss gifts, otherwise you're big trouble! But if you are responsible and the gifts are safely hidden, you should definitely pack them quickly. Do not be afraid, packing gifts in Scandinavian style is really simple. You will need plain white or recycled paper, classical twine and tree branch.

(obrázok zdroj: https://www.thesefourwallsblog.com/lifestyle/festive-wrapping-inspiration/)

(obrázok zdroj:https://www.farmhouseonboone.com/farmhouse-on-boone/scandinavian-christmas-gift-wrap/)

Darček môžte dozdobiť napr. škoricou, drievkami, zvončekom...Taktiež pri balení darčekov sa preferuje neutrálna škála farieb. Baliaci papier môžte zvoliť jednoduchý čistý, prípadne s decentnou štuktúrou či jednoduchým geometrickým vzorom. Vianoce sa pomaličky blížia a určite už rozmýšľate, čím potešíte svojich najbližších. Pozývam vás do mojho e-shopu Michalovic, kde nájdete zaujímavé kúsky pre milovníkov umenia a designu. Decorate gift package for example. cinnamon, wood chips, bell ... Also, a neutral range of colors is preferred when packing gifts. You can choose a simple clean or even stylish design with a simple geometric pattern. Christmas is coming slowly. Certainly already thinking how to make happy your family and friends. I invite you to my Michalovic e-shop where you will find interesting pieces for art and design lovers.

Dúfam, že vás Vianoce po škandinávsky zaujali, a že ste načerpali veľa inšpiráciií.

všetkým prajem krásny predvianočný čas

I hope that you interest this article and that you have drawn a lot of inspiration. I wish all beautiful pre-Christmas time.

Jana - Michalovic - art & design

PS: ♥ Vianočná zľava -10% - v objednávke použite zľavový kód christmasM-10%. Prajem krásne Vianoce ♥

PS: ♥ Christmas discount -10% - use the discount code christmasM-10% in your order. I wish beautiful Christmas ♥

bottom of page